Bokfrågornas ABC del 1

Det var många som påbörjade den här utmaningen i november 2009. Nu kör jag den i repris, med någon förändring (som till exempel decemberfrågan på D). Ni som inte var med förra gången får alltså en ny chans. Ni som just börjat utmaningen på Lilla O får gärna fortsätta den här. Någon som kommit efter eller gett upp halvvägs kanske vill göra ett nytt försök. Någon kanske bara vill svara på några frågor en gång till. Jag lovar också att det dyker upp en ny utmaning senare i höst både för gamla och nya frågesugna.

Nu sparka vi igång och idag gäller Bokstaven A för andra gången. Nästa bokstav kommer redan på fredag och sedan är tanken att det ska dyka upp nya bokstäver tisdagar och fredagar.

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Den första boken jag kom att tänka på är Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides som flyttade från Grekland till Sverige för 45 år sedan. Jag lyssnade på honom på Mariaplans Bokhandel i Göteborg i samband med att boken gavs ut. Han talade om hur det varit att leva som invandrare i Sverige och hur det är att lära sig att behärska ett nytt språk. En fantastisk bok skriven av en fantastisk man.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

P D James deckarhjälte är Adam Dalgliesh. En riktigt trevlig hjälte som det var väldigt länge sedan jag läste något om. Kanske dags att läsa lite P D James igen.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Jag kommer ihåg att jag älskade Pricken som barn. Om den stackars prickiga kaninen som inte fick följa med sina vita syskon på kalas hos morfar och som då rymde. Det visar sig snart att det fanns fler prickiga kaniner i världen. Jag har läst den för mina barn och den håller fortfarande!

Några av de första böcker jag minns att jag läste själv är Laura Ingalls Wilders böcker som inleds med Det lilla huset i stora skogen. Mamma läste några kapitel högt och sedan läste jag om dem innan jag somnade. Jag kan inte varit mer än fem eller sex år gammal.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Jag vet att jag tjatar om Chimamanda Ngozi Adichie, men de två böcker av henne som jag läst hittills är verkligen fantastiska. Senast läste jag  The thing around your neck som är en samling riktigt bra noveller som utspelar sig i Nigeria och USA. Hon har även skrivit En halv gul sol om Biafra och Purple Hibiscus som jag ännu inte läst.

Svara i en kommentar eller i din blogg. Berätta gärna att du svarat och/eller länka hit så att jag kan hitta dig. Det är ännu roligare att läsa andras svar än att svara själv!

Läs vad andra bloggare svarat (jag har tagit med de länkar jag lyckats hitta, utan länk eller sökruta i bloggen var det svårt tyvärr. Tala gärna om att du svarat tidigare och var jag kan hitta inlägget om du vill vara med på listan)

…and then there was Beatrix

Annikas litteratur- och kulturblogg

Antagligen

Bokmania

Boksnoken

Bokstunder

Bokstävlarna

Eli läser och skriver

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Hannas Hörna

Hellre barfota än boklös

Ingrids Boktankar

Lyrans Noblesser

Me hearties

Paulas Bokblogg

Subjektiva Olivia

Theresans

Tätortstimotej

You’re no different to me

Zirathi

21 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 1”

  1. Jag kommer att vara med! Ville vara med förra gången, men kom in mitt i så då tyckte jag inte att det var någon idé. Jättekul att du kör det igen!

  2. Anna S (Bokstävlarna)

    Jag som bara orkade halvvägs förra gången ska hänga med nu på de frågor jag har kvar. Och dessutom försöka att inte ligga flera veckor efter hela tiden… 😉

  3. Det ska bli kul att läsa ytterligare några som hänger på!
    Jag har lagt in en sökruta hos mig och inläggen är taggade med ”ABC” så nu går mina svar att hitta, du får lägga till om du vill.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: