enligt O

Tankar från en bokberoende

Dagens dam i december del 2

Skärmklipp 2015-11-29 18.03.45

Från en drottning till en annan. För visst måste Selma Lagerlöf ses som något av en drottning inom svensk litteratur. Hon var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset och tillika först i Svenska Akademien. När jag möter elever som gått i skolan i andra länder är det henne de känner till och då ofta Nils Holgersson. Fler från länder som Irak och Syrien känner till henne än Astrid Lindgren.

Selma Lagerlöf föddes 1858 på Mårbacka i Värmland. Gården som fadern förlorade och hon senare köpte tillbaka. Nu är det museum och jag skulle verkligen vilja åka dit som vuxen. Jag har visserligen varit vid grannslottet Nääs, som tillhörde vännen Sophie Elkans familj, där Lagerlöf var ibland på sommaren.

Lärarinnan Lagerlöf kan jag verkligen identifiera mig med, trots att just Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige kanske inte är min favorit, en lärobok hon skrev efter att hon slutat jobba som lärare. Just att hon försörjde sig själv och skapade sitt eget liv i Landskrona, långt bort ifrån hemmet. Det var under åren i Landskrona som hon publicerade debutboken Gösta Berlings saga 1891.

Just den boken vände min inställning till Selma Lagerlöf, som min gymnasielärare nästan lyckades förstöra helt för mig. Jag sögs in i den magiska värld som Lagerlöf skapat och absolut älskade den. Annars har jag mycket att upptäcka kring Selma Lagerlöf. Så många böcker, så lite tid.

Vad har du för relation till Selma Lagerlöfs böcker? Vilka andra klassiska, svenska kvinnor uppskattar du?

selma_

 

Föregående

Dagens dam i december del 1

Nästa

Dagens dam i december del 3

10 Comments

 1. Snödrottningen heter min bok om Selma.

 2. Jag vill också utforska Selma Lagerlöfs författarskap bättre. Bra initiativ du tagit med Dagens dam i december förresten!

  • Tack! Återstår att se om jag håller ända in i mål, men det finns en lång rad kvinnor att välja på!

 3. Jag tänker att jag ska läsa hennes böcker, men just som du skriver, så många böcker, så lite tid…

 4. Selma Lagerlöfs böcker samlade jag på under en tid. jag läste dem också. Nils Holgersson fick jag av min faster, men den var jag inte så road av. annars tyckte – och tycker – jag att SL är en stor berättare

 5. Vill läsa mer av henne, men det finns så mycket bra böcker pch så lite tid. Förövrigt älskar jag Astrid lindgren och är nyfiken på att utforska Edith södergrens dikter. Köra

 6. Selma Lagerlöf var en fantastisk kvinna. Tänk bara att hon fick Nobelpriset och blev invald i Svenska Akademien i en tid då svensks kvinnor inte hade rösträtt!
  Vid sidan av Gösta Berlings Saga tycker jag att Jerusalem är en av hennes mest läsvärda romaner.

 7. Jag hade Selma Lagerlöf som personligt lästema 2014,Jag läste bl a Gösta Berlings saga. Det finns mycket både av och om henne som jag har oläst ändå.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: