enligt O

Tankar från en bokberoende

Dagens dam i december del 1

Skärmklipp 2015-11-26 21.59.19

Välkommen till december och en julkalender som jag valt att kalla Dagens dam i december. Varje dag kommer jag att presentera en kulturell kvinna som varit betydelsefull för mig på något sätt. Jag lovar att blanda högt och lågt.

Idag blir det en historisk första dam, som jag egentligen inte tror var direkt trevlig, men som alltid haft ett romantiskt skimmer över sig mycket tack vare Annemarie Selinko. Desirée Clary föddes 1777 i Marseille. Hon var yngsta barnet i en köpmansfamilj.

Familjen tog emot två bröder från Korsika på besök. De hette Napoleon och Joseph Bonaparte. Den senare gifte sig med Desirées syster Julie och faktum är att Desirée själv var förlovad med den yngre brodern Napoleon.

Nu blev Julie sedermera drottning av Spanien, men trots att Napoleon krönte sig själv till kejsare över Frankrike, blev Desirée aldrig kejsarinna. Istället bröt han förlovningen och gifte sig med Joséphine de Beauharnais.

Desirée träffade Jean Baptiste Bernadotte, en man som i hemlighet drömde om att ta över makten i Frankrike, men som istället gick via att vara furste av Pontecorvo, till att adopteras av kung Karl XIII av Sverige och utses till kronprins. Hans försvenskade namn blev Karl Johan och hans fru kallades Desideria. Ett namn hon aldrig använde.

Karl Johan blev vald till tronföljare 1810 och Desirée fick titeln kronprinsessa. Hon återvände dock till Frankrike och bodde där även då hon blev drottning 1818.

Trots att jag är långt ifrån rojalist har kungligheter alltid fascinerat mig och Desirée är kanske den som fascinerat mig mest.

250px-D-sir-e-Clary-Queen-of-Charles-XIV-John-of-Sweden-and-Norway-kings-and-queens-8107631-450-534

Föregående

Dagens dam i december

Nästa

Dagens dam i december del 2

9 Comments

 1. Desirée ville ju inte ens bo i Sverige, men hon födde sonen Oscar som lärde sig svenska…

 2. Ja, hon är fascinerande. Om henne skrev den franske diplomaten Bacourt: ”Kungligheten hade icke förändrat henne – olyckligtvis, för kronans anseendes skull. Hon har alltid varit och kommer alltid att förbli en högst vanlig borgarkvinna, förvånad över sin upphöjelse och förvånande att skåda på en tron”.

  • Snyggt citat! Hon verkade gilla att leva på sitt sätt. Grevinnan av Gotland verkar ha levt ett ganska anonymt liv i Frankrike.

 3. Désirée och Karl Johans livsöden är verkligen spännande, en klassresa som verkligen står sig än idag.

  • Verkligen. Hela historien med att adoptera en vuxen man är lite udda minst sagt.

 4. Älskade den romanen när jag var i tonåren! Har tom sparat den i hyllan 🙂

  • Har också kvar den i hyllan. En egen reautgåva, de jag läste om och om igen är mormors.

 5. Selinkos bok läste jag som mycket ung. jag tyckte att den var så spännande. den fanns i föräldrarnas hylla

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: