Klassikerläsning

Mina elever i tvåan läser klassiker. Uppgiften är sedan att göra en analys där de kopplar verket till epoken den skrevs under och författaren som skrev den. Själv läser jag Barabbas, mellan frågorna ska tilläggas. Lite svårt då den är så otroligt kompakt och därmed svår att göra pauser i. Än så länge är det en fascinerande bok. Läs bara det här citatet:

— Kände du honom väl? sporde Barabbas.—Visst. Visst gjorde jag det. Jag var med honom ända från det han började där uppe hos oss.— Jasså, var han från din hemtrakt? — Och sen har jag följt honom hela tiden, vart han än gått. — Varför det? — Varför, det var då en fråga. Det märks väl att du inte känner honom. — Vad menar du? — Jo ser du, han hade makt över en. En märklig makt. Han sade bara till en: följ mig! Och så måste man följa. Då hade man inget annat att göra. En sådan makt hade han. Om du hade känt honom så skulle du ha erfarit det. Då hade du också bara följt efter honom.

 

Läs också:

2 comments