enligt O

Tankar från en bokberoende

Gamla godingar 4

20130626-162525.jpg

I år är det 20 år sedan jag läste Hideous Kinky av Esther Freud. Jag läste A-kursen i engelska på Sussex University utanför Brighton och då författaren hade någon form av anknytning till bygden hamnade hennes bok på litteraturlistan.. Att hon just det året hamnat på listan över de 20 mest lovande unga författarna i Storbritannien enligt tidningen Granta, spelade säkert en stor roll.

Boken är delvis självbiografiskt och utspelar sig till stor del i Marocko dit en mamma tar sina två små barn för att leva hippieliv. Berättaren är bara fem år och jag minns att jag tyckte att det var lite märkligt. Annars är detta en läsupplevelse jag fortfarande bär med mig.

Något mer av Esther Freud har jag däremot inte läst. Skulle vara kul att se den där listan från 1993 och se vilka författare som blev mer än lovande.

 

Föregående

Det som började så bra

Nästa

Gamla godingar 5

4 kommentarer

  1. Men jisses, har det gått TJUGO ÅR sedan den kom ut? Tycker nästan att den känns, well, om inte contemporary så åtminstone contemporary-ish. Visst blev den en film med Kate Winslet också?

    Jag har läst en annan Esther Freud, Peerless Street. Vill minnas att jag gillade, men det var ett tag sedan nu. Inte tjugo år, men säkert femton. 🙂 Minns att den eminenta tidskriften Bibel (RIP) skrev om Esther Freud och att jag hittade till henne den vägen, så nog var hon hipp back in the day (Bibel skrev bara om de hippaste brittiska författarna och jag läste de alla). Lite lustigt med författarskap som liksom bara faller i glömska. Hon är förresten släkt med THE Freud, visste du det? Barnbarn, tror jag.

    • Släkt var de helt klart, men vet inte hur. Har inte sett filmen eller läst något mer.

  2. Vilken nostalgi! Jag läste boken i svensk översättning när jag sommarjobbade hos min morbror (som är mjölkbonde). Det bör vara… omkring 16 år sedan nu. Oj vad åren går! Jag tyckte i alla fall bra om boken, men har för mig att jag inte riktigt gillade slutet. Kan det ha känts lite abrupt, tro? Kanske tid för en omläsning snart.

    • Kommer inte ihåg så mycket mer än att jag tyckte mycket om den. Minnet är selektivt!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: