enligt O

Tankar från en bokberoende

Vad händer med utbudet?

Bokia och Akademibokhandeln går ihop, Bonniers köper Pocket Shop, om inte konkurrensverket sätter sig emot. Jag kan inte låta bli att oroa mig lite över vad som händer med bokmarknaden i Sverige.

Visserligen  finns det numera pocketböcker i så gott som varje mataffär, så tillgängligheten är inget problem. Ett urval av böcker som ska nå många. Samma urval i alla butiker. Många gånger handlar det visserligen om bra böcker, men topplisteböcker. Vad händer då med mångfalden?

En riktigt bra bokhandel är en fantastisk plats att besöka. Jag är beredd att i den perfekta butiken betala mer för böckerna än jag gör i en internetbokhandel, bara för att butiken som sådan ska finnas kvar. Det kräver dock att det är en affär utöver det vanliga.

När jag bodde i Majorna gick jag alltid till Mariaplans Bokhandel när jag behövde tips på en bra bok. Speciellt en av dem som arbetade där gav klockrena tips och jag läste och älskade allt hon rekommenderade. Det är värt pengarna helt klart.

Det finns inte så många sådana bokhandlar kvar numera. Partille Bokhandel är en sådan, men nu flyttar den tyvärr från Partille. Bra för dem som bor i stan, men dåligt för mig som inte gör det.

För mig blir bokbloggar mer och mer viktiga i min jakt på bra böcker. Min närmaste Bokia gör nämligen inte jobbet alls. De säljer de vanligaste böcker, de jag läser om överallt, men inte de udda som jag vill upptäcka.

Jag hoppas att Pocketshop behåller sin kategori Svårsålt oavsett ägare och jag drömmer om en bokhandel nära mig fylld av boktips och gärna en kopp kaffe eller två. Jag drömmer om en bokhandel där böcker av alla de sorter faktiskt står i centrum.

Föregående

Läskoma

Nästa

Lika, men ändå så olika

12 kommentarer

 1. Högst befogad frågeställning: vad händer med utbudet? I en riktig bokhandel ska man hitta alla slags böcker, inte bara topplistan och de titlar som de största förlagen vill föra fram.
  Jag är skeptisk till att Pocketshop ska övergå till Bonniers. Vad gott kommer ur det, för oss läsare?

 2. Har du varit på Lohrs pocket med mera vid kapellplatsen? Mysigt och personligt, och man kan dricka kaffe och te!

  • Jag är sällan i den delen av stan, men det kanske är värt en utflykt!

 3. Sofie

  Linda, den bokhandeln ska jag själv starta och driva nån gång – jag drömmer om att starta mitt eget bokcafé 🙂
  Men har jag då fattat rätt att du bor i närheten av Gbg? Ska dit nästa vecka, kanske rekommenderar du några butiker??

  • Låter perfekt! I Lucy Dillons The secret of happy ever after finns den perfekta bokhandeln att inspireras av.

  • Butiker för böcker? Är dålig på centrala Göteborg numera, men den stora Akademibokhandeln vid Kungsportsplatsen är faktiskt inte så dum trots min kritik av de stora kedjorna. Kapellplatsen ligger faktiskt ganska centralt också om du vill ta dig till butiken som Mia tipsar om. Partille bokhandel har flyttat till Föreningsgatan och kan säkert vara värd en titt.

   • Sofie

    Tack, jag ska kolla när vi är där. Åker ju med de små fröna också, så det är inte säkert att det blir så mycket shopping… :-/ Kapellplatsen låter onekligen intressant, ska försöka ta mig dit.

    • Har du barn så finns det en fin affär på Värmlandsgatan, hörnet Tredje Långgatan som heter Bokskåpet.

 4. Jag delar din oro och tycker att frågan om vad som händer med utbudet är högst relevant. Samtidigt är jag ju en sån där människa som när det kommer till kritan ändå köper mina böcker på nätet. Där är också utbudet (än så länge) av de lite mer udda böckerna större än vad en enskild bokhandel kan ha i sitt sortiment.
  Om/när bokhandelns utbud blir smalare, blir å andra sidan bibliotekens roll allt viktigare. Där kan man utan problem hitta böcker av alla de slag. Kanske borde biblioteken marknadsföra sin bredd mer än vad de gör?

  • Försöker stödja iaf min närmaste bokhandel och köper en del på Pocketshop trots att de inte är billigast. Det hänger på skyltningen och personalens kunskap tycker jag. Där är även mitt bibliotek suveränt!

 5. Det känns som om Bonnier äger det mesta inom boksfären snart. Tycker De oberoendes initiativ var bra.

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/de-oberoende-morskar-upp-sig

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: