Ibland är jag lite trög

Förra veckans fredagsfråga hos Bokhora handlade om spoilers och hur viktigt det är för oss att inte få slutet på en bok avslöjat för oss. Spelar det någon roll?

I de flesta fall spelar det stor roll. Om jag läser en bok för första gången vill jag att slutet ska bli en överraskning. Speciellt om det är en spänningsroman av något slag. Därför undvika jag att läsa blogginlägg ordentligt om böcker jag vill läsa. Jag klickar upp dem, läser inledningen, skummar lite och försöker göra mig en bild av både handlingen och vad bloggaren tycker om boken. Är det en person med bra smak (Läs: smak som liknar min) som hyllar en bok så är det mycket troligt att jag också kommer att göra det.

Blurbar kan ge mig en fingervisning också. Jag har egentligen inga blurbare jag följer slaviskt, som Helena,  men om en författare jag gillar tipsar om en bok tar jag det på allvar, liksom om en bok jämförs med en bok jag tyckt mycket om.

Klassiker vet jag ofta mycket om, om än inte exakt hur de slutar. Det funkar att läsa dem ändå. Likaså kan jag ibland läsa om böcker, trots att det händer ganska sällan numera. Det finns för mycket nytt. Egentligen är det synd då vissa böcker skulle förtjäna en omläsning.

Så ja, det spelar stor roll om jag får reda på hur en bok slutar. Jag vill gärna ha en spoileralert så att jag kan undvika information jag inte vill ha.

Hur är det för dig?

 

Läs också:

5 comments