enligt O

Tankar från en bokberoende

Saker jag lärt mig sedan jag började bokblogga

I januari 2009 klickade jag igång min första blogg och sedan dess har jag lärt mig en hel del. Främst har jag lärt mig att våga lite mer. Våga uttrycka mig i skrift och få sagt det jag vill.

Ingemar Stenmark sa ”de ä bara å åk” jag säger ”de e bara å skriv” eller skriva, jag är ju faktiskt inte norrlänning. Men för mig är det så, jag skriver bara, ibland snurrar ett blogginlägg igång då jag håller på med något annat. Då brukar jag skriva ner en rubrik, men oftast bestämmer jag mig bara för att skriva och så skriver jag. Mer eller mindre genomtänkt och inspirerat visserligen, men jag skriver. För mig är det en bra rutin.

Att det dessutom finns andra människor där ute som är precis lika intresserad av att läsa, skriva och diskutera allt möjligt och omöjligt, som på något sätt är bokanknytet, är helt det mest fantastiska med att blogga om böcker.

Som Ida konstaterar är bokbloggarvärlden välkomnande, varm och fylld av både kärlek och inte minst kreativitet.

Punkt nummer 1 blir således: Boknördar är trevliga människor.

2. Det är fullt normalt att tänka på böcker dygnet runt.

3. Kan du läsa medan du lagar mat ska du definitivt göra det.

4. Det är okej att ha tvåsiffrigt antal olästa böcker hemma, kanske till och med tresiffrigt och ändå köpa nya.

5. En bild på en bok kan betyda mer än tusen ord, men en bokfråga eller två smäller kanske ännu högre.

6. Det finns (förutom läsning) inget bättre sätt att slå ihjäl tiden på än med en enkät.

7. Annars funkar ser bra att twittra om vin, chips och en och annan bok.

8. Det är sorgligt att vara kattallergiker, då en bokbloggare utan katt inte är riktigt, riktigt hel.

9. Allt går att associera till böcker jag läst och det uppskattas dessutom mer av andra bokbloggare än av ”vanliga” människor.

10. En bokhylla utan någon sorts sorteringstanke är kanske inte någon riktig bokhylla.

11. Det finns fler böcker att läsa än jag någonting fattat. Fler författare, fler genrer, fler förlag.

12. Böcker kan användas till mycket, dekoration, julprydnader osv.

13. E-böcker läses med fördel för att slippa skylta med en (av andra sedd som) överkonsumtion av böcker.

14. Köpstopp är bra, men det finns alltid hållbara (?) ursäkter till att bryta det.

15. Abibliofobi är en vanlig åkomma som ska tas på yttersta allvar.

16. Det finns få andra krämpor som en ny bok inte kan bota.

17. Läsa bör man, annars dör man.

18. Köp inte en handväska där färre än tre böcker får plats.

19. Det är möjligt att den som läst flest böcker när han eller hon dör vinner.

20. Listor är viktiga. Lista därför böcker du läst,  inte läst, du kanske vill läsa, inte vill läsa, läser i badet, läser just nu, läser om en månad, har läst i somras, ska läsa när jag bli pensionär, aldrig kommer att läsa, vill köpa, inte borde köpa…

 

Har du lärt dig något av att bokblogga och/eller av att läsa bokbloggar?

Föregående

Det var oktober det…

Nästa

Vem är inte ensam?

34 kommentarer

 1. Hade det funnits jublande och applåderande smileys att infoga här, så skulle jag ha gjort det nu. Precis så här är det ju. Och för mig var det en befrielse att upptäcka det när jag började bokblogga i juni 🙂

 2. Klockrent skrivet. Blir dock lite ledsen av kattpunkten, då den får mig att inse att jag aldrig kan bli en hel bokbloggare. Kan inte blogguldfiskar också funka? 😉

  • Inte jag heller. Skulle väldigt gärna vilja ha en katt. Speciellt nu då mössen leker på vinden.

  • Vi kanske kan skaffa en guldfisk som vi döper till Misse eller något annat kattlikt.

   • mia

    Nej, jag håller inte med om katt-punkten. Te däremot, är något som hör en boknörd till.

 3. Så fantastiskt klockrent! Precis på pricken så är det ju och visst är det fantastiskt!
  😀

 4. Ett lysande inlägg, håller dock inte med om kattbiten..;-)

 5. Haha! Herlig!

 6. Det där med att man ska ha katt har jag helt missat. Antar att jag inte är riktigt hel då men det har jag också misstänkt ett tag:-) Dottern vill iof byta ut vår hund mot en katt så det kanske kan räknas:-)?

  Men av kommentarerna att döma så verkar det vara flera som lever utan katt. Kanske borde göra en liten enkät med den frågan och ta reda på hur det ligger till:-)?

 7. Varken katt eller tedrickare men annars är det en klockren lista. Verkligen sanningar att beakta!

 8. Klockrent som Anna skriver. Vi älskar också fina anteckningsböcker till de här roliga listorna vi hela tiden författar.

 9. Jag svarade inne hos mig. Det var så mycket jag hade att tillägga, helt plötsligt… 😉

 10. Kul inlägg! Fast jag är utan katt;-)
  Du har en award inne hos mig.

 11. Alltså jag är mållös! Du slår verkligen huvudet på spiken! Ingen katt hos mig heller, så vi kanske kan bilda en egen liten utankattbokbloggargrupp. Ska låta detta mogna under natten och kanske ta upp det på bloggen i morgon! Anteckningsböcker, pennor osv… Kram till er alla, tack för att jag får vara med!

 12. Jag älskar det här inlägget. alltså älskar. Om jag inte kommer på tillräckligt originella lärdomar själv så ska jag tipsa om ditt inlägg för jag håller med om det absolut mesta!

  • Kul att se vad du kommer på! Om inte annat så har vi ju lärt oss att gruppkramas!

 13. Så underbart! Hahahahaha! FAB LINDA! (Och det är inte ett uttryck jag missbrukar, vill jag lova 🙂 )

 14. knåda bröd och läsa går bra 🙂

  • Är dålig på bröd bak, men får jag läsa samtidigt kanske det funkar bättre.

 15. *Gillar*
  Jag har heller ingen katt, men kattvän – det är jag!

 16. Underbar lista 🙂 Och kan man inte läsa när man lagar mat så fungerar ljudbok alldeles ypperligt (även när man städar eller gör annat man inte direkt behöver använda så mycket hjärnkapacitet till…)

 17. Bea

  Många fina lärdomar! Ingen katt här heller, men så är jag ju ingen renodlad bokbloggare 😉

 18. Jag skriver under på allt ovan. Dessutom kan bokbloggare vara så satans produktiva (känn dig träffad) så att öppna Google reader efter några dagars uppehåll kan vara en rent skrämmande upplevelse! 😉

  • Google reader är skrämmande, ändå kan jag inte låta bli att lägga till blogg efter blogg efter blogg…

 19. Jag vet, visst lar man sig en massa roliga saker genom bokbloggandet? Precis som du sa kanner jag mig nufortiden faktiskt fullt normal i mitt agande av (formodligen) tresiffrigt antal olasa bocker!

 20. borde man inte kunna räkna in hund?

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: