Saker jag lärt mig sedan jag började bokblogga

I januari 2009 klickade jag igång min första blogg och sedan dess har jag lärt mig en hel del. Främst har jag lärt mig att våga lite mer. Våga uttrycka mig i skrift och få sagt det jag vill.

Ingemar Stenmark sa ”de ä bara å åk” jag säger ”de e bara å skriv” eller skriva, jag är ju faktiskt inte norrlänning. Men för mig är det så, jag skriver bara, ibland snurrar ett blogginlägg igång då jag håller på med något annat. Då brukar jag skriva ner en rubrik, men oftast bestämmer jag mig bara för att skriva och så skriver jag. Mer eller mindre genomtänkt och inspirerat visserligen, men jag skriver. För mig är det en bra rutin.

Att det dessutom finns andra människor där ute som är precis lika intresserad av att läsa, skriva och diskutera allt möjligt och omöjligt, som på något sätt är bokanknytet, är helt det mest fantastiska med att blogga om böcker.

Som Ida konstaterar är bokbloggarvärlden välkomnande, varm och fylld av både kärlek och inte minst kreativitet.

Punkt nummer 1 blir således: Boknördar är trevliga människor.

2. Det är fullt normalt att tänka på böcker dygnet runt.

3. Kan du läsa medan du lagar mat ska du definitivt göra det.

4. Det är okej att ha tvåsiffrigt antal olästa böcker hemma, kanske till och med tresiffrigt och ändå köpa nya.

5. En bild på en bok kan betyda mer än tusen ord, men en bokfråga eller två smäller kanske ännu högre.

6. Det finns (förutom läsning) inget bättre sätt att slå ihjäl tiden på än med en enkät.

7. Annars funkar ser bra att twittra om vin, chips och en och annan bok.

8. Det är sorgligt att vara kattallergiker, då en bokbloggare utan katt inte är riktigt, riktigt hel.

9. Allt går att associera till böcker jag läst och det uppskattas dessutom mer av andra bokbloggare än av ”vanliga” människor.

10. En bokhylla utan någon sorts sorteringstanke är kanske inte någon riktig bokhylla.

11. Det finns fler böcker att läsa än jag någonting fattat. Fler författare, fler genrer, fler förlag.

12. Böcker kan användas till mycket, dekoration, julprydnader osv.

13. E-böcker läses med fördel för att slippa skylta med en (av andra sedd som) överkonsumtion av böcker.

14. Köpstopp är bra, men det finns alltid hållbara (?) ursäkter till att bryta det.

15. Abibliofobi är en vanlig åkomma som ska tas på yttersta allvar.

16. Det finns få andra krämpor som en ny bok inte kan bota.

17. Läsa bör man, annars dör man.

18. Köp inte en handväska där färre än tre böcker får plats.

19. Det är möjligt att den som läst flest böcker när han eller hon dör vinner.

20. Listor är viktiga. Lista därför böcker du läst,  inte läst, du kanske vill läsa, inte vill läsa, läser i badet, läser just nu, läser om en månad, har läst i somras, ska läsa när jag bli pensionär, aldrig kommer att läsa, vill köpa, inte borde köpa…

 

Har du lärt dig något av att bokblogga och/eller av att läsa bokbloggar?

Läs också:

34 comments