Författare jag inte läst med nog skulle gilla

foto: Sandra Qvist

Nu finns ju Kerstin Ekman på min Boktolvelista, men egentligen ska jag erkänna att hon mest kvalificerade in via ett borde, snarare än ett vill. Ärligt talat har jag tänkt på henne som en dålig kombination av pretto och ointressant.

Jag är dock inte sämre än jag kan ändra mig och faktum är att jag har gjort det. Fortfarande lockar inte de mest kända böckerna som Händelser vid vatten så mycket. Lite mer än Sista rompan och Skraplotterna dock. Jag kan ha fel, men jag tror att jag hellre börjar med något annat. Nya boken Grand final i skojarbranschen verkar nämligen helt galen och då menar jag på ett bra sätt.  Jag är också nyfiken på förra boken Mordets Praktik, som är en replik till Doktor Glas.

Hon verkar helt klart lite egen den goda fru Ekman. Jag är inte så insatt i vad som egentligen hände när hon lämnade Svenska Akademien, mer än att hon var kritisk till att Akademien inte officiellt gick ut och stöttade Salman Rushdie. Kerstin Ekman tillhörde den minoritet av ledamöterna som ville att Akademien skulle uppmana den svenska regeringen att ingripa i Rushdie-affären. Både Kerstin Ekman och kollegan Lars Gyllensten lämnade sina platser i mars 1999 och har inte deltagit i arbetet sedan dess. Avgått har de, men inte lämnat sin plats, då de tillhör dem för evigt.

Ekman verkar inte heller så imponerad av att historien nu skrivs om. I alla fall menar hon att Peter Englund försöker dölja och/eller förklara Akademiens agerande. Hon ber också att få bli frisläppt, eller hur ska man annars tolka denna vädjan?

Dags att sluta tillämpa akademiledamotskapet som ett livstidsstraff för uppstudsiga.

 

 

Tack Ord och inga visor för inläggstipset!

Läs också:

14 comments