Vem är du?

Jag lyssnade på Katarina Kuick och Aidan Chambers igår och tänkte en del på hur jag egentligen är som läsare.

Chambers visade upp sin bok, Böcker inom och omkring oss, knappt 300 luftiga sidor med information som inte var direkt ny för mig. Det tog mig kanske tre timmar att läsa den. Knappt. Efter en koll i publiken visade det sig att lästiden pendlade mellan 2 och 10 timmar, med många kring 5-6. Då tillhör vi troligen samhällets vana läsare, bibliotekarier och lärare torde vara det.

Chambers menade att han själv var en långsam läsare som troligen hade behövs runt åtta timmar för att ta sig igenom boken. Han läste därför bara ut böcker som han verkligen, verkligen var säker på skulle ge honom någonting. De böcker som inte lockade påbörjade han inte ens.

Jag läser relativt snabbt. Väldigt snabbt när jag är pigg och boken är hyfsat lättillgänglig, lite långsammare om boken kräver full koncentration, men fortfarande snabbt. Jag blir inte heller trött av att läsa, utan slappnar av genom att läsa.

Trots detta drar jag mig för att läsa böcker som verkar för tunga, ointressanta och tråkiga. För tunna böcker är inte heller bra, det är svårare att lyckas med en riktigt tunn bok, men det finns författare som fixar det. Ideallängden ligger dock runt 350 sidor skulle jag säga.

Chambers förfasades också över att hans fru var en så irrationell läsare. Hon läser snabbt, glömmer bort vilka böcker hon läst och (det värsta av allt) läser sista sidan först för att kunna avgöra om en bok är läsvärd eller inte.

Det skulle jag verkligen aldrig göra. Fy vad meningslöst att få reda på slutet innan man ens har läst.

En annan sak han talade om var huruvida vi upplevde att vi hörde det vi läste i huvudet. Som någon slags musik. Jag kan möjligen göra det om jag läser poesi lite högt för mig själv, men inte annars.  Undrar om det är därför jag inte gillar ljudböcker.

Tankarna som snurrat i huvudet resulterade i en ny snabbenkät.  Vore kul att läsa era svar och gärna en och annan motivering.

 

Hur är du som läsare?

snabb  långsam

läser alla ord  skummar en del

gillar långa beskrivningar hoppar över det som inte för historien framåt

kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag

undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar

tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något

idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor

tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut

väljer efter omslag skiter fullständigt i ytan

läser baksidetexter undviker baksidetexter

väljer boken efter rekommendation vill helst välja själv

rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker

hör det jag läser i huvudet hör aldrig det jag läser

gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker

läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning

läser alltid på svenska läser på flera språk

är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare

skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser

läser varje dag läser mer sällan

tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

 

 

 

Läs också:

61 comments