Böcker som förändrar världen

Det finns en bokbuss som stannar precis vid Buckingham Palace. Av en slump upptäcker drottningen den och eftersom hon är en mycket väluppfostrad kvinna så lånar hon självklart en bok. Något motvilligt ska erkännas. Hon har dock svårt att säga nej till Norman, diskare på slotten, men också stamkund på bokbussen.

Drottningen brukar inte läsa några böcker, hennes rådgivare brukar istället uppdatera henne inför möten med författare. Och författare har hon mött. Hur många som helst faktiskt. Nu inser hon hur mycket roligare dessa möten varit om hon läst deras böcker och kunnat prata med dem på riktigt. Hon gör Norman till kammarherre med särskilt ansvar för litteratur. Något som irriterar många.

I Alan Bennetts söta lilla bok Drottningen vänder blad får vi följa hur drottningen blir en storläsare. Från att aldrig ha läst blir hon definitivt som vilken bobloggare som helst. Var hon än går har hon en bok i väskan och hennes rådgivare blir minst sagt oroade och en aning störda. De kan inte styra drottningen på samma sätt längre och hon börjar ställa spontana frågor om folks läsning istället för att hålla sig till de förbestämda frågorna som alla kunde svara på.

Drottningens passion för läsning skildras på ett underbart sätt. Med Norman som guide läser hon sig igenom litteraturhistorien. Definitivt betar hon av alla homosexuella författare och bjuder dessutom in ett antal till slottet. En helt ny värld har öppnat sig för henne och hon är definitivt redo för att leva livet.

Det här är en riktig liten pärla som inte bör missas. Så charmig och så rolig. Jag skrattade högt då drottningen försökte uppfostra premiärministern. Det är verkligen girl-power på ett helt nytt sätt. Läs den. Bums!

Läs också:

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge