Titeltankar

Vet ni vilka titlar jag gillar bäst? De vars förklaring fyndigt avslöjas i boken som Igelkottens elegans till exempel som syftar på huvudpersonens beteende eller Kafka på stranden som är en låt som en av bokens huvudpersoner hade en monsterhit med. Vinteräpplen har också en trevlig förklaring och anledningen till att Oscar Wao kallas just så är charmig. Norweigan Wood är en låt som får huvudpersonen att minnas sitt livs kärlekar och Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli trött visar sig vara en diktstrof. Även Bodil Malmsten använder diktstrofer som titlar till sina loggböcker och min favorit är Kom och hälsa på mig om tusen år som finns att köpa för 19 kronor på bokrean. Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig är också en favorit.

Tråkigast är egentligen de konstaterande titlarna som Den amerikanska flickan. Medan en på ytan lika konstaterande kan visa sig vara väldigt tänkvärd som Den utstötte som faktiskt kan vara väldigt många personer i boken.

Gränsen är fin mellan de övertydliga som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och de poetiska Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket.

Poetiska och vackra är  Decembergatans hungriga andar och Människoätande människor i Märsta där den förstnämnda dessutom har en fyndig förklaring.

När det gäller klassiker är det svårt att slå Mina drömmars stad och Den allvarsamma leken, medan Doktor Glas, Madame Bovary och egentligen alla titlar som består av ett namn, undantaget möjligen Anna Karenina, är rätt tråkiga.

Vilka titlar tycker du om?

Läs också:

9 comments