Ett hyfsat snurrigt liv

Jag skulle kunna tänka mig att Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger är en bok att älska eller hata då den är så väldigt annorlunda. Huvudpersonen Henry är nämligen tidsresenär och dyker upp lite här och där. Ibland träffar han sig själv i en annan ålder, men den han besöker oftast är Clare. De träffas första gången då Henry är 36 och Clare endast 6. Under de närmaste åren dyker Henry upp hos Clare i olika skepnader och hon har alltid en låda kläder redo. Den första officiella träffen, då de båda befinner sig i nutiden, sker när Clare är 20 och Henry 28.

De gifter sig och bröllopet föregås av väldigt absurda händelser då Henry försöker hitta någon medicin eller drog som kan få honom att stanna kvar i nuet. Inte sällan försvinner han i pressade situationer och lämnar bara en hög kläder kvar.  Ett beteende, eller en åkomma om man så vill, som är  väldigt frustrerande både för honom och Clare. Ärligt talat förstår jag inte hur hon står ut. Henry försvinner mitt i natten, under en arbetsdag, han kan liksom inte hejda det. Ibland är han borta i några minuter, men ibland i flera dagar. Inte sällan dyker han upp mörbultad då nakna män som helt plötsligt dyker upp inte alltid behandlas på bästa sätt.

Jag gillar Tidsresenärens hustru mycket tack vare Niffeneggers sätt att teckna personerna. Trots att Clare och Henry har ett minst sagt rörigt förhållande så fungerar det bra att läsa om. Ibland blir passagerna väl korta och då känns det lite snurrigt, men till större delen tycker jag att konceptet fungerar mycket bra.

Jag gillar också Niffeneggers språk och är glad att jag slutligen upptäckt henne. Bok nummer två väntar hemma och min boktolva är nu klar till en tredjedel. Jag tycker att du ska pröva Tidsresenärens hustru du också, jag lovar att du kommer att märka ganska snart om du tycker om den eller inte. Jag tyckte om den. Mycket.

Läs också:

9 comments