Bokgeografi Polen

Det är ingen idé att ni försöker finna någon logik i mitt val av länder för det finns ingen sådan. Idag är det en elev från Gdansk som inspirerat mig och således är veckans resmål Polen. Jag har aldrig varit där, men städer som Krakow och Warsawa lockar verkligen.  Min polska är dock begränsad till två (tre?) ord: dobrze och na zdrowie. Det kommer man inte så långt med. Jag har inte heller läst så mycket litteratur av polska författare, men faktiskt en del böcker som utspelar sig där helt eller delvis. Lite polskt lyckades jag dock skaka fram och jag ser fram emot att få fler tips av er.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Polen eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Mörkrets hjärta är skriven av Joseph Conrad och jag visste ärligt talat inte att han egentligen hette Teodor Józef Konrad Korzeniowski och föddes i Polen (nuvarande Ukraina).  Hur som helst är hans mest kända bok fascinerande och ännu bättre är faktiskt Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist där han resonerar kring kolonialismen i allmänhet och Mörkrets hjärta i synnerhet.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Polen. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Wisława Szymborska är en av mina favoritpoeter och den senaste poeten att få Nobelpriset i litteratur. Året var 1996 och det är definitivt dags för poesin att prisas snart igen. Aldrig två gånger är en fin samling och jag har också börjat läsa den lilla boken Här.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Polen, som du inte läst, men är nyfiken på.

Zbigniew Kuklarz är en pseudonym och heter inte alls Kuklarz i efternamn (tur är väl det). Ett av hans förnamn ska dock vara Zbigniew efter Zbigniew Boniek som tydligen är en känd polsk fotbollsspelare. Han bor i Sverige, men hans föräldrar är från Polen. Jag tycker att det räcker som anknytning och nyfiken på Zbigniew Kuklarz är jag helt klart. Främst är det böckernas titlar som fångat mig. Vad sägs om Hjälp jag heter Zbigniew och Anteckningar från en liten Fiat? Nu verkar båda titlarna vara slut på förlaget, men om lässuget sätter in rejält går det säkert att få tag i dem.

Läs också:

9 comments