Bokfrågornas ABC del 12

Från och med denna vecka blir det bara bokstäver på tisdagar så att fler ska orka och hinna hänga på. Idag är det dags för bokstaven L, min egen bokstav. Det ska dock inte handla om mig utan om helt andra L-saker:

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?

Men hur tänkte jag nu? Jag besvarar ju frågan själv i rubriken. Ja, ja. Listat har jag som sagt gjort sedan -99. Listorna finns på bloggen under Läst 99-2009 och där står titel, författare och en kort kommentar om den. Inga betyg, men dock en markering när jag läser första boken av en författare.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?

Favoritpoet är svårt att välja. Det finns många jag tycker om, men kanske att Nils Ferlin och Karin Boye är ett litet strå vassare än de flesta andra. Favoritdikt? Ännu svårare, men jag tycker väldigt mycket om Boyes klassiska I rörelse.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?

Per Wästberg på stol nummer 12 är en favorit, tycker dessutom att nye ständige sekreteraren Peter Englund är ett lyft. Elin Wägner behövdes verkligen då hon valdes in. Gamla konstiga gubbar då? Arthur Lundqvist verkar ha varit lite motvals och sägs vara den som motarbetade att Graham Green och även Astrid Lindgren fick priset. Det sista kan han inte varit ensam om, hon levde väl ett bra tag efter honom?

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda är långsam och fantastiskt bra. Bra film också! Jag gillar ofta långsamma böcker så länge språket är vackert och personerna intressanta. Gränsen mellan långsam och seg är hårfin. Riktigt fin och långsam är också Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson.

Svara i din blogg och lämna gärna en kommentar och/eller länka hit så att jag och andra kan få läsa svaren. Söker du inspiration? Läs vad som skrivits i följande bloggar:

alkb

…and then there was Beatrix

Boksnack

Bokstunder

Bokstävlarna

Dolly det läsande fåret

Eli läser och skriver

Eva-Cecilia

Ett liv utan böcker är inget liv

Fiktiviteter

Ikas ord 2.0

Mirthful’s bookblog

Morellens

The week never starts around here

Tätortstimotej

Yfronten

You’re no different to me

Läs också:

14 comments